keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Tiiveysmittaus.

Meidän taloon tehtiin tänään ilmatiiveysmittaus. En osaa omin sanoin sitä selittää, niin kopion suoraan http://vertia.fi/tiiveysmittaus/  -sivuilta:




Ilmatiiveys uusissa pientaloissa 




"Ilmanvuotolukua käytetään rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskennassa, energiatodistusta laadittaessa sekä energiatodistusta tarkastettaessa talon valmistuttua. Mikäli halutaan käyttää pienempää lukua kuin 4, on talon tiiveys kyettävä osoittamaan esimerkiksi tiiveysmittauksella.

Hyvään ilmanvuotolukuun päästään helposti tekemällä vaipan tiivistystyö huolellisesti, joten hyvä ilmanvuotoluku kertoo ennen kaikkea rakentamisen laadusta. Hyvä ilmanvuotoluku on myös merkki pienestä kosteus- ja homevaurion riskistä. Tiiviissä talossa myös ilmanvaihto toimii paremmin ja siihen voidaan mitoittaa pienempi ja siten myös halvempi ilmanvaihtokone. Ilmanvuotoluku merkitään energiatodistukseen, joten hyvä ilmanvuotoluku nostaa rakennuksen jälleenmyyntiarvoa.

Mitattujen uusien pientalojen ilmanvuotoluvun keskiarvo on 1,5. Ilmanvuotoluku on vanhoissa pientaloissa keskimäärin noin 4. Uusissa rakennuksissa päästään kuitenkin lähes aina alle neljän ilmanvuotolukuun (jopa 99 % mitatuista uudiskohteista). Talot, joita ei mitata ovat todennäköisesti keskimäärin heikompia ilmatiiveydeltään."

Mieheni halusi alusta asti tehdä talosta tosi tiiviin ja siksi myös mittauttaa sen. Ja huipputuloshan sieltä tuli: 0,3!! Ja aivan ansaitusti, sillä hän on käyttänyt paljon aikaa kaikkien pienten rakojen ja reikien teippaamiseen rakennusvaiheessa. Energiatehokkaiden passiivitalojenkin raja on 0,6 joten siihenkin nähden tulos on erittäin hyvä. Tuntuu kyllä mahtavalta, sillä tämä luku kertoo nimenomaan rakentamisen laadusta ja siitä, kuinka huolellisesti se on tehty. Lisäksi tietysti tulee säästöjä energiankulutuksessa.
 




3 kommenttia:

  1. Jos joskus tulevina vuosina muistat - niin laittaisitko sitten jossain vaiheessa niitä toteutuneita energiankulutuslukuja tänne blogin puolelle? Ihan kiinnostaisi tietää, että miltä ne luvut sitten näyttää, kun tiiveystestistä on saatu hyvät arvosanat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän muistaa, jos blogia vielä kirjoittelen sitten :) http://vertia.fi/tiiveysmittaus/ilmanvuotoluku/ -sivuilta saattaa löytyäkin jotain laskelmia.

      Poista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta. Veljeni rakentaa taloa Tornioon ja hän juuri mainitsi, että ilmatiiveysmittaus tehtäisiin lähipäivinä taloon. Asiasta tietämättömänä halusin selvittää, mitä tutkimus tarkoittaa. Hyvä ilmatiiveysmittauksen lukema on siis toisaalta merkki pienestä riskistä kosteus- ja homevaurioille. Luultavasti tämän voisi ajatella myös merkkinä rakentamisen laadusta?

    VastaaPoista